lady-butcher-τζιγεροσαρμάς-αρνί-πάσχα

Τζιγεροσαρμάδες: ένα ιδανικό φαγητό για το Πασχαλινό τραπέζι

Νόστιμη Πασχαλινή συνταγή με αρνί

Το ελληνικό Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή είναι γεμάτο αρώματα, έθιμα και γεύσεις παράδοσης, όπως αρνί, τσουρέκι και άλλες νόστιμες συνταγές. Είναι όμως γεμάτο και με μεγάλα τραπεζώματα. Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό για όλους τους Έλληνες. Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε για την οικογένειά μας.

Για το φετινό μας τραπέζι, σας προτείνω τζιγεροσαρμάδες, ένα εξαιρετικό ορεκτικό με βασικό υλικό το αρνί και τα ανοιξιάτικα φρέσκα μυρωδικά.  Ο τζιγεροσαρμάς ή αλλιώς σαρμάς, είναι ένα από τα παραδοσιακά, πασχαλινά φαγητά στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η συνταγή που επέλεξα να σας δώσω είναι εύκολη ώστε να την ετοιμάσετε κι εσείς για το εορταστικό σας τραπέζι

Υλικά – Συνταγή για 5 άτομα
  • 1 αρνίσια συκωταριά 
  • 2 μπόλιες( σπέπες) αρνίσιες
  • 1/3 φλ. ρύζι Καρολίνα πλυμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 πατάτες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Για τους τζιγεροσαρμάδες στο φούρνο, πρώτα ζεματάμε τη συκωταριά για 6-7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και την ψιλοκόβουμε όσο πιο πολύ γίνεται.

Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη συκωταριά και προσθέτουμε το τριμμένο ξερό κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το λάδι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε πολύ καλά.

Βουτάμε τις μπόλιες σε ζεστό νερό για ν’ ανοίξουν. Όχι όμως σε καυτό νερό, γιατί θα διαλυθούν. Τις απλώνουμε στον πάγκο και αφού αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια, τις κόβουμε σε τετράγωνα μεγάλα κομμάτια.

Παίρνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού και βάζουμε μέσα 1 κομμάτι μπόλια. Γεμίζουμε το φλιτζάνι με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει κλείνοντας καλά τη γέμιση. Αναποδογυρίζουμε το σαρμά σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. 

Αφού τελειώσουμε με όλους τους τζιγεροσαρμάδες, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη και περιχύνουμε με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο για να τις μαρινάρουμε. Τέλος, τις τοποθετούμε ενδιάμεσα στους τζιγεροσαρμάδες και προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά στους 200 βαθμούς C με σκεπασμένο το ταψί μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Δεν χρειάζονται υγρά στο ταψί γιατί οι τζιγεροσαρμάδες θα βγάλουν τα δικά τους. 

Καλή απόλαυση & Καλό Πάσχα σε όλους!