Ο έρωτας περνάει από το στομάχι!

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό  «ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι», όμως πόσο αληθεύει τελικά και πως τεκμηριώνεται επιστημονικά;

Διατροφή και ερωτική διάθεση   

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την ψυχική διέγερση.

Η ερωτική διάθεση και η έκφραση της με τη σεξουαλική δραστηριότητα έχουν τις ρίζες τους στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο και καθορίζουν τη γενικότερη διάθεση μας, ενώ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεξουαλικής διάθεσης.

Οι ουσίες αυτές αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, επομένως οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνη. Επιπλέον οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών, ενώ η βιταμίνη C και το σελήνιο μεταφέρουν γρηγορότερα τα μηνύματα στον εγκέφαλο και όταν πρόκειται για ερωτικά μηνύματα, αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη ερωτική διάθεση, καθώς και υγιή σεξουαλική ζωή.

Τροφές με αφροδισιακή δράση      

Από την αρχαιότητα ακόμη οι πρόγονοι μας θεωρούσαν κάποιες τροφές ως αφροδισιακές και τις επέλεγαν προκειμένου να αυξήσουν την ερωτική τους διάθεση.

Οι πιο γνωστές τροφές σήμερα είναι η σοκολάτα, το μέλι, οι ξηροί καρποί αλλά και τα οστρακοειδή. Επίσης εξαιρετικά σημαντική είναι η κατανάλωση κρέατος που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αμινοξέα και πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, συγκεκριμένα : 

  • Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται στους μυς, τα οστά, τα όργανα και συμμετέχει σε διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Η πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει πως περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών, που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες.
  • Το κόκκινο κρέας περιέχει τέλος μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι συνένζυμα. Δηλαδή τις χρειάζονται τα ένζυμα για να επιτελέσουν πολλές βιοχημικές λειτουργίες.
  • Ψευδάργυρος. Ακόμη το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης.

Επιπλέον σύγχρονες έρευνες αναφέρουν ότι η γεύση, το άρωμα, ακόμη και το μέγεθος ορισμένων φαγητών μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για την βελτίωση της ερωτικής διάθεσης.

Για το λόγο αυτό, πολλά εστιατόρια και chef προσέχουν ιδιαίτερα τόσο τις τροφές που θα επιλέξουν για τα πιάτα ενός ρομαντικού δείπνου, όσο και τα χρώματα, αλλά και τη διακόσμηση των πιάτων. Γιατί και με επιστημονική προσέγγιση, ο έρωτας… περνά από το στομάχι!