Συμβουλές για την τέλεια μαγειρεμένη γαλοπούλα από τη Lady Butcher

Συμβουλές για την τέλεια μαγειρεμένη γαλοπούλα!

Τα βήματα για το σωστό ψήσιμο της γαλοπούλας 

  • Την ημέρα που θα ψηθεί η γαλοπούλα πλύνετε την καλά,  στεγνώστε την και άφησε την να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Είναι σημαντικό να σημειώσετε το βάρος της γαλοπούλας γιατί θα χρειαστεί για να υπολογίσετε τον χρόνο ψησίματος. 
  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 210 βαθμούς με τον αέρα. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τον αέρα , τότε τοποθετήστε το φούρνο σας στους 230 βαθμούς
  • Διαλέξτε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί με χερούλια ώστε να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα έξω από το φούρνο. Ιδανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γάστρα σας. 
  • Διαλέξτε 150 gr από ένα καλό βούτυρο και αφήστε το να μαλακώσει σε ένα μπολ. Τοποθετήστε ξύσμα λεμονιού, αλάτι φρέσκο θυμάρι και μια κουταλιά ελαιόλαδο στο μπολ και δημιουργήστε ένα μείγμα. 
  • Πολύ προσεκτικά διαχωρίστε το δέρμα της γαλοπούλας από το φιλέτο και τοποθετήστε ανάμεσα το αρωματισμένο βούτυρο που δημιουργήσατε, έτσι ώστε να παραμείνει ζουμερό το φιλέτο.
  • Γεμίστε τη γαλοπούλα με τη γέμιση της αρεσκείας σας και δέστε τη. 
  • Τοποθετήστε τη γαλοπούλα στο σκεύος που επιλέξατε και προσθέστε 300ml  νερό.
  • Ξεκινήστε το ψήσιμο στο φούρνο για 30 λεπτά. Σκεπάστε την γαλοπούλα σας με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, έπειτα κατέβασε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς με αέρα ή διαφορετικά στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα και συνεχίζεται το ψήσιμο για επιπλέον 45 λεπτά ανά κιλό. Εάν έχετε επιλέξει να την ψήσετε στη γάστρα σας δεν θα χρειαστεί να τη σκεπάσετε. 
  • Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο για τα τελευταία 20 λεπτά περίπου για να γίνει τραγανή πέτσα.
  • Για να ελέγξετε αν η γαλοπούλα σας έχει ψηθεί τρυπήστε την πέτσα ανάμεσα στα μπούτια και στο στήθος και σπρώξτε το κρέας κοντά στο κόκκαλο. Οι χυμοί που θα βγουν θα πρέπει να είναι διαφανείς “clear”.
  • Πολύ προσεκτικά μετακινήστε τη γαλοπούλα σας στον δίσκο που θα σερβιριστεί και διατηρήστε τη ζεστή τοποθετώντας ένα αλουμινόχαρτο κολλημένο πάνω σε αυτή. 
  • Για να φτιάξετε τη σάλτσα, ρίχνετε σε ένα καθαρό τηγάνι  όλους τους χυμούς που έχουν μείνει στο σκεύος που ψήθηκε η γαλοπούλα και συνεχίζεται το βρασμό. Αποβουτυρώστε κάθε λίπος που ανέρχεται στην επιφάνεια και στη συνέχεια προσθέστε λίγο corn flour αναμεμειγμένο με λίγο κρύο νερό και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  • Τέλος περάστε τη σάλτσα από ένα μικρό κόσκινο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα! 

Χρόνος ψησίματος κατά προσέγγιση για ολόκληρη τη γαλοπούλα:

5-6 kg = 4 ώρες 
6-7 kg = 4 3/4 ώρες 
7-8 kg = 5 1/2 ώρες 
8-9 kg = 6 1/2 ώρες

Καλή απόλαυση ! 

Κυπαρισσια Αντωναρα 

Δημιουργός της Lady Butcher