Μια ενδιαφέρουσα έκθεση δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ σχετικά με τα επίπεδα σπατάλης τροφίμων (food waste) σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που σπαταλούν περισσότερο. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα της παράγουν ισχυρά στοιχεία που καθοδηγούν μια εθνική στρατηγική για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, η οποία επιτρέπει ουσιαστικές συγκρίσεις μεταξύ χωρών παγκοσμίως.
«Η μείωση της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και νοικοκυριών μπορεί να προσφέρει πολύπλευρα οφέλη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Ωστόσο, η πραγματική κλίμακα της σπατάλης τροφίμων και οι επιπτώσεις της δεν έχουν γίνει καλά κατανοητές μέχρι τώρα. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες που παρέχονται από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες», υπογραμμίζει η έκθεση του 2021.
Η ποσότητα των τροφίμων που σπαταλάται στην Ευρώπη είναι υψηλή, κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και το βιοτικό επίπεδο είναι επίσης υψηλό. Ωστόσο, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν φαίνεται καθόλου καλή.
Οι Έλληνες όχι μόνο σπαταλούν σχεδόν διπλάσια ποσότητα φαγητού κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, αλλά έχουν και την αρνητική πρωτιά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο! Οι Έλληνες σπαταλούν κατά μέσο όρο 142 κιλά τροφής κάθε χρόνο, σε σύγκριση με 74 κιλά που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
Η υπόλοιπη Ευρώπη
Η μόνη άλλη ευρωπαϊκή χώρα που σπαταλά περισσότερα από 100 κιλά τροφίμων κατά κεφαλήν είναι η Μάλτα. Η μικροσκοπική μεσογειακή χώρα απορρίπτει συνολικά 129 κιλά τροφίμων ετησίως κατά κεφαλήν και έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη.
Η Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο έρχονται τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα, με τους Ούγγρους να σπαταλούν κατά μέσο όρο 94 κιλά φαγητού και τον λαό του Λουξεμβούργου 91. Αντίθετα, σε καλύτερη θέση, όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων, είναι η Ρωσία και η Σλοβενία, με μόνο 33 κιλά τροφίμων να σπαταλούνται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο κατά κεφαλήν.
Οι βασικοί λόγοι σπατάλης τροφίμων στα νοικοκυριά
- Το μέγεθος των μερίδων φαγητού
Εδώ βρίσκεται το δίλημμα μεταξύ της παραγωγής μικρών μερίδων και της παραγωγής μεγαλύτερων μερίδων που οδηγούν σε σπατάλη τροφίμων.
- Προβλήματα με την επισήμανση προϊόντων
Μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλούνται, επειδή οι καταναλωτές έχουν σύγχυση σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης που βρίσκονται στις ετικέτες των προϊόντων. Εξαιτίας αυτής της σύγχυσης έχει χαθεί μια ευκαιρία μείωσης της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής στην Ελλάδα.
- Προβλήματα συσκευασίας
Οι ειδικές συσκευασίες θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος: δηλαδή η διάρκεια ζωής των λαχανικών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού θα μπορούσε να αυξηθεί πέντε φορές περισσότερο, εάν είναι τυλιγμένα με ειδική μεμβράνη.
- Ανεπαρκής πληροφόρηση
Καθώς περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες γνωρίζουν για το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων, λίγοι έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους ή προσπαθούν ενεργά να μειώσουν τα προσωπικά τους απόβλητα. Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα σαφές κενό στην πληροφόρηση που δέχονται οι πολίτες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Τρόπος αγοράς τροφίμων
Ο τρόπος που αγοράζει τρόφιμα κάθε νοικοκυριό είναι σημαντικός παράγοντας για τη σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας ο πληθυσμός πρόσφατα άρχισε να δείχνει σημάδια ώριμης καταναλωτικής συμπεριφοράς λόγω της κρίσης.
- Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν αλλαγές στην κοινωνική δομή των ανεπτυγμένων χωρών, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των νοικοκυριών ενός ατόμου. Αυτός ο παράγοντας παίζει ρόλο στη σπατάλη τροφίμων, επειδή τα νοικοκυριά ενός ατόμου έχουν μεγαλύτερη τάση να σπαταλούν τρόφιμα σε σύγκριση με νοικοκυριά μεγαλύτερου μεγέθους. Αυτό φαίνεται και στην ελληνική κοινωνία.
Σκέψεις & συμπεράσματα
Με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων, αναγνωρίζω πως το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι να συμβάλω τόσο στην ανάδειξη του προβλήματος, όσο και σε μια κοινή κατεύθυνση υιοθέτησης ενός πιο φιλικού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης φαγητού.
Από τη μεριά μου, μέσα από τον ρόλο μου ως Lady Butcher φροντίζω να διασφαλίζω την υψηλή ποιότητα του κρέατος του καταστήματός μου, τηρώντας όλους του κανόνες υγιεινής και σωστής αποθήκευσης-συντήρησης που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια των κρεάτων. Ένας εφικτός τρόπος για να συμβάλλω έμπρακτα στην προσπάθεια μείωσης του παγκόσμιου φαινομένου.
Στο πλαίσιο της προσωπικής μου κινητοποίησης απέναντι στο παγκόσμιο πρόβλημα του food waste για την ενημέρωση του ελληνικού κοινού και όχι μόνο, μείνετε συντονισμένοι για ακόμα περισσότερη σχετική θεματολογία. Καθώς επίσης και προτάσεις που θα επιτρέψουν στον καθένα να γίνει μέρος της μεγάλης αυτής προσπάθειας!