Τάρτα φρικασέ από τη Lady Butcher

Τάρτα φρικασέ από τη Lady Butcher

Το παραδοσιακό ελληνικό πασχαλινό τραπέζι συνοδεύεται από τόσα πολλά κρεατικά και εδέσματα! Τόσα πολλά που πέρα από το στομάχι, η αλήθεια είναι ότι χορταίνει και το μάτι… Βέβαια, αυτό είναι απαραίτητο για να περάσουμε καλά σε ένα γνήσιο ελληνικό πασχαλινό γλέντι!

Όπως αναμένεται, όμως, από το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα περισσεύει και πολύ φαγητό. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να το αξιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες, προσφέροντας εξοικονόμηση στο νοικοκυριό μας, αλλά και συνεισφέροντας κατά του φαινομένου του food waste που μαστίζει την εποχή μας.

Εξάλλου, όσο ωραίο είναι να τηρούνται οι παραδόσεις, άλλο τόσο πρέπει να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες της εποχής και να παραμένουμε ευαισθητοποιημένοι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η σπατάλη φαγητού, που αφορά όλους μας!

Η πιο συνηθισμένη πρόταση μετά την Κυριακή του Πάσχα, δεν είναι άλλη από το αγαπημένο μας αρνάκι φρικασέ. Με τα ζουμάκια του, τα μυρωδικά και το μαλακό κρέας του αρνιού από το σούβλισμα, είναι η τέλεια επιλογή για να «στρώσει» το στομάχι μετά την κατανάλωση ψητών την προηγούμενη μέρα.

Ωστόσο… Stay hungry! Η Lady Butcher έχει ετοιμάσει την απόλυτη πρόταση που θα εκπλήξει τόσο εσάς, όσο και τους καλεσμένους σας! Ετοιμαστείτε για μια πεντανόστιμη συνταγή τάρτα φρικασέ!

Υλικά για τη ζύμη

  • 325 γρ. αλεύρι
  • 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. νερό κρύο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. ζάχαρη

 Εκτέλεση συνταγή για ζύμης

Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το φτερό. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη. Στη συνέχεια, τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.

Έπειτα, τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Ξεκινάμε από το κέντρο της ζύμης και πιέζουμε διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις, μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου, μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.

Στρώνουμε τη ζύμη σε προετοιμασμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της και κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι.

Για να προψήσουμε τη ζύμη για αλμυρή τάρτα, καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο). Αφού ψηθεί στους 170°C για 20 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.

Υλικά για γέμιση τάρτας

  • 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο μπολ με χόρτα εποχής της επιλογής σας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 αυγό
  • Μισό λίτρο νερό
  • Χυμό από 2 στημένα λεμόνια και ξύσμα λεμονιού
  • 300-450 γρ. ψημένο αρνί ή κατσίκι
  • Φέτα, γραβιέρα, ή άλλο λευκό τυρί
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
  • Μάραθο ή άνηθο μυρωδικά

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα τριμμένα φύλλα από τα χόρτα μας και τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούνε.

Έπειτα, προσθέτουμε το νερό, τη δάφνη και τον χυμό από το ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούνε τα χόρτα για περίπου 10-15 λεπτά.

Όταν μαραθούν τα φύλλα και ρο μείγμα είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ψημένο  κρέας μέσα στην κατσαρόλα. Παράλληλα φτιάχνουμε αυγολέμονο με το άλλο λεμόνι μας και το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα.

Κατεβάζουμε τη φωτιά για 15 λεπτά ώστε να κρυώσει.

Γεμίζουμε την ψημένη τάρτα μας με τη γέμιση και προσθέτουμε τριμμένη φέτα ή γραβιέρα. Το ψήνουμε για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς χωρίς αέρα, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.