Food waste: Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που στέλνει σήμα κινδύνου για τον πλανήτη μας

food waste

Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων, γνωστό και ως food waste, έχει αρχίσει να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως με σοβαρές επιπτώσεις! Επιπτώσεις που αφορούν τόσο στην κοινωνία, όσο και το περιβάλλον μας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη σπαταλώνται περίπου 88 εκ. τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 1,3 δισ. τόνοι φαγητού ετησίως. Αυτό σημαίνει πως το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια!

Για πολλές δεκαετίες, η εξέταση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων επικεντρωνόταν κατά κύριο λόγο στις λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Σε αυτές συναντάται πιο έντονα το πρόβλημα της πείνας και του υποσιτισμού. Πλέον το φαινόμενο έχει αρχίσει να εξετάζεται και στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την σπατάλη πόρων και ενέργειας.

food waste global warning

Που εντοπίζεται το πρόβλημα του Food waste

Η απώλεια και σπατάλη τροφίμων παρατηρείται σε ολόκληρη την αλυσίδα ανεφοδιασμού. Από την αγροτική παραγωγή μέχρι και την τελική κατανάλωση των νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς που συμβάλλουν στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι:

  • πρωτογενής τομέας
  • τομέας μεταποίησης
  • χονδρεμπόριο
  • εστίαση & νοικοκυριά

Το ποσοστό συμμετοχής κάθε τομέα έχει άμεση συνάρτηση με την οικονομία κάθε χώρας. Στις φτωχότερες χώρες, η σπατάλη παρατηρείται κατά κύριο λόγο στον τομέα παραγωγής και μεταποίησης, με αποτέλεσμα τα περισσότερα τρόφιμα να χάνονται πριν φτάσουν στον καταναλωτή.

Αντιθέτως, σε πιο ανεπτυγμένες χώρες η σπατάλη συμβαίνει κυρίως στο λιανεμπόριο και τα νοικοκυριά. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος στη λύση του προβλήματος έγκειται σε αλλαγές που μπορούν να κάνουν τόσο οι καταναλωτές στις καθημερινές τους συνήθεις, όσο και οι προμηθευτές και λιανοπωλητές στον τρόπο που διαχειρίζονται τη μεταφορά και τη διατήρηση των προϊόντων.

reduce against food waste

Πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του Food Waste

Παρόλο που δεν υπάρχει μία μόνο συνταγή για τη λύση του προβλήματος που αφορά στη σπατάλη τροφίμων, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που είναι ικανοί να βοηθήσουν στη βελτίωση του φαινομένου. Μερικές απλές και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητα των καταναλωτών, όπως ο προγραμματισμός των γευμάτων, η σωστή αποθήκευση των τροφίμων, καθώς και η αγορά με βάση την ημερομηνία λήξης, θα μπορούσαν να κάνουν σημαντική διαφορά σε βάθος χρόνο. Από τη μεριά των προμηθευτών θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή συσκευασία αλλά και στη μεταφορά των τροφίμων, μέσω σύγχρονων τεχνολογιών. Οι τελευταίες επιτρέπουν στους λιανοπωλητές να εμπορεύονται τα προϊόντα με τρόπο που ελαχιστοποιεί τα απόβλητα.

Τι γίνεται με το κρέας;

Όσον αφορά τη σπατάλη τροφής και την παραγωγή κρέατος, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων, το κρέας φαίνεται να έχει τις λιγότερες απώλειες, με ποσοστό 20%. Ωστόσο δεν σημαίνει πως αυτό το ποσοστό είναι αμελητέο. Για να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός αυτός, οι πωλητές κρεάτων θα πρέπει να επιλέγουν τα κατάλληλα συστήματα συντήρησης που προσαρμόζονται στις διαφορετικές απαιτήσεις των προϊόντων.

Παράλληλα, ο διαρκής έλεγχος ποιότητας και η αναζήτηση σύγχρονων συσκευασιών με αεροστεγές σφράγισμα μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής του κόκκινού κρέατος. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται συνεχής παρακολούθηση της ημερομηνίας λήξης, έτσι ώστε να τηρείται προτεραιότητα στην πώληση των προϊόντων που λήγουν νωρίτερα.

Σκέψεις & συμπεράσματα

Με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων, αναγνωρίζω πως το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι να συμβάλω τόσο στην ανάδειξη του προβλήματος, όσο και σε μια κοινή κατεύθυνση υιοθέτησης ενός πιο φιλικού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης φαγητού.

Από τη μεριά μου, μέσα από τον ρόλο μου ως Lady Butcher φροντίζω να διασφαλίζω την υψηλή ποιότητα του κρέατος του καταστήματός μου, τηρώντας όλους του κανόνες υγιεινής και σωστής αποθήκευσης-συντήρησης που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια των κρεάτων. Ένας εφικτός τρόπος για να συμβάλλω έμπρακτα στην προσπάθεια μείωσης του παγκόσμιου φαινομένου.

Στο πλαίσιο της προσωπικής μου κινητοποίησης απέναντι στο παγκόσμιο πρόβλημα του food waste για την ενημέρωση του ελληνικού κοινού και όχι μόνο, μείνετε συντονισμένοι για ακόμα περισσότερη σχετική θεματολογία. Καθώς επίσης και προτάσεις που θα επιτρέψουν στον καθένα να γίνει μέρος της μεγάλης αυτής προσπάθειας!