Σχολείο και διατροφή: Ιδέες για ενέργεια και υγεία!

Σχολείο και διατροφή

Η σχολική χρονιά προχωράει και τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, πρέπει να τρώνε καλά για να έχουν την ενέργεια που χρειάζεται, ούτως ώστε να έχουν απόδοση στα μαθήματα και να ανταπεξέλθουν με όρεξη στις ποικίλες δραστηριότητές τους.

Όπως είναι κατανοητό, η ευθύνη γι’ αυτό πέφτει στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να φροντίσουν ώστε η διατροφή των παιδιών τους να είναι ισορροπημένη, προκειμένου αυτά να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό για τον οργανισμό. Σε μεγάλη ποσότητα εντοπίζεται στο κρέας αλλά και στα αυγά, στα όσπρια και στο ψάρι. Γι’ αυτό τον λόγο, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά πρωτεϊνούχες τροφές, τόσο μέσα από τη μεσημεριανή τους διατροφή, όσο και μέσα από νόστιμα, «γρήγορα» σνακ και σαντουιτσάκια στο δεκατιανό τους γεύμα!

«Μυστικό»: Η ισορροπημένη διατροφή

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η διατροφή των παιδιών, όπως και των εφήβων, πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτεϊνούχα τρόφιμα (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κρέας, αυγά, τυρί), αμυλούχα (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες), τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά), καθώς και λίπη (κυρίως ελαιόλαδο).

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο τα παιδιά να ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, που περιλαμβάνει ποικιλία σε τροφές, χαρίζοντας πλούσια θρεπτικά στοιχεία για ενέργεια, υψηλή απόδοση και καλή διάθεση.

Σχολείο και διατροφή: Η αξία του προγράμματος

Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να τηρείται ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής που να μην παραλείπει γεύματα αναγκάζοντας έτσι το παιδί να μένει πολλές ώρες νηστικό. Η μέρα πρέπει πάντα να ξεκινά με ένα καλό και δυναμωτικό πρωινό και να περιλαμβάνει οπωσδήποτε δεκατιανό σνακ, μέχρι να έρθει η ώρα για ένα πλήρες μεσημεριανό. Το απόγευμα συνίσταται, επίσης, ένα σνακ ή φρούτο, το οποίο θα ανανεώσει τις «αποθήκες» ενέργειας του οργανισμού, δίνοντας την απαραίτητη τόνωση μέχρι το βραδινό γεύμα.

Με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός ενός μαθητή θα διατηρεί πάντα τις δυνάμεις του, αποφεύγοντας της κατάσταση «υπολειτουργίας», η οποία προκαλεί εκνευρισμό και έχει άμεσα κακό αντίκτυπο στις επιδόσεις.

Ας μην λησμονούμε ότι τα παιδιά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα, με καθημερινό πρωινό ξύπνημα και πολλές  πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες μετά το σχολείο. Συνεπώς, η ευθύνη για τη σωστή διατροφική τους καθοδήγηση μετατίθεται στους γονείς. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν αυτές τις υγιείς διατροφικές πρακτικές από το να τις υιοθετήσετε πρωτίστως εσείς οι ίδιοι!

Για περισσότερες ιδέες σχετικά με ένα καλό και θρεπτικό μεσημεριανό κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, καθώς και προτάσεις για συνοδευτικό γεύμα, κάντε κλικ στο Υγιεινή διατροφή στο σχολείο.