Καλή διατροφή: 5 διατροφικά οφέλη για το κρέας που θα σας εκπλήξουν!

Η κατανάλωση κρέατος προσφέρει μια σειρά από πλούσια θρεπτικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Ποια είναι όμως τα 5 πιο σημαντικά στοιχεία που λαμβάνουμε από το κρέας και επιβεβαιώνουν την αξία του στη διατροφή μας;

  • Αμινοξέα

Το κρέας είναι μια πλήρης, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας για βέλτιστη υγεία.

Τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού μεταβολισμού. Οι άνθρωποι δεν μπορούν φυσικά να παράγουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, γι’ αυτό και πρέπει να τα λαμβάνουν από τις τροφές, ειδικά από το κρέας.

  • Πρωτεΐνη

Το κρέας παρέχει περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα σε σχέση με τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς.

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την επιδιόρθωση των μυών. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενζύμων και ορμονών και αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο των οστών, του χόνδρου, του δέρματος και του αίματος.

  • Φυσική πηγή της βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, στον φυσιολογικό μεταβολισμό και στα υψηλά επίπεδα ενέργειας. Οι οπαδοί μιας χορτοφαγικής διατροφής, η οποία δεν περιέχει ζωικές τροφές, πρέπει να προσθέσουν Βιταμίνη Β12 μέσω συμπληρωμάτων, εμπλουτισμένων τροφών ή ορισμένων τύπων φυκιών ή θρεπτικών ζυμών.

  • Απώλεια βάρους

Η κατανάλωση κρέατος σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο, ενώ περιορίζει την πείνα και ικανοποιεί τη λαχτάρα για φαγητό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζωική πρωτεΐνη έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στην απώλεια βάρους από τη φυτική πρωτεΐνη.

  • Πλούσια θρεπτικά συστατικά

Ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας απορροφάται και χρησιμοποιείται ευκολότερα από το σώμα παρά ο σίδηρος από φυτικές πηγές. Η επαρκής πρόσληψη αποτρέπει την έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να μειώσει την ενέργεια, τη διάθεση και την ικανότητα συγκέντρωσης. Το κρέας είναι ένα superfood που υποστηρίζει τη συνολική βέλτιστη υγεία. Τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ορμονών και μυϊκού ιστού και εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν επίσης τις αισθήσεις γεύσης και όσφρησης, ωφελούν τον θυρεοειδή μας και υποστηρίζουν την παραγωγή αντιοξειδωτικών.