6 Premium κοπές μοσχαρίσιου κρέατος

6 Premium κοπές μοσχαρίσιου κρέατος

Οι premium κοπές είναι καλύτεροι τρόποι για να αναδείξετε τα πιο εκλεκτά μέρη του μοσχαριού… και να απολαύσετε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο καθημερινό σας τραπέζι και σε ένα γευστικό barbeque

Η τέχνη της κοπής κρέατος είναι η αρχή του ταξιδιού ανάμεσα σε ένα εξαιρετικό υλικό όπως το μοσχαρίσιο κρέας και μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο κρέας μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς εκλεκτούς τρόπους ιδιαίτερα σε ένα barbeque και να μας προσφέρει το ανάλογο γευστικό αποτέλεσμα, καλύπτοντας έτσι όλες τις προτιμήσεις.

Τα βασικά που πρέπει να ξέρεις για τις premium κοπές

Το βόειο κρέας χωρίζεται σε μεγάλα τμήματα που ονομάζονται πρωτεύουσες κοπές ή primal cuts. Τα τμήματα αυτά διασπώνται στη συνέχεια σε μικρότερα μέρη, τα οποία με τη σειρά τους τεμαχίζονται σε μεμονωμένες μπριζόλες, ψητά και άλλα κομμάτια.

Τα πιο τρυφερά κομμάτια βόειου κρέατος, όπως το πλευρό και το φιλέτο, είναι αυτά που βρίσκονται πιο μακριά από το κέρατο και την οπλή. Οι πιο δύσκολες περιοχές του ζώου είναι οι μύες των ώμων και των ποδιών, επειδή αποτελούν τα σημεία που «δουλεύουν» περισσότερο.

Οι premium κοπές του μοσχαρίσιου κρέατος προκύπτουν από πάνω προς τα κάτω. Τα μέρη του ζώου που δεν βρίσκονται σε σημεία που χρησιμοποιεί έντονα το ζώο, είναι συνήθως τα πιο μαλακά. Όπως επίσης και κομμάτια όπως το μπον φιλέ, που επειδή ακουμπά σε κόκκαλο, προστατεύεται και δεν εκτίθεται σε έντονη δραστηριότητα από το ζώο.

Όλες οι premium κοπές αποδίδουν εξαιρετικά κομμάτια κρέατος που είναι ιδανικά για ψήσιμο της ώρας, αποτελώντας εξαιρετική περίπτωση για BBQ ή ψήσιμο σε ηλεκτρικές ψησταριές με καπάκι.

Το σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι ότι η κάθε κοπή γίνεται με απόλυτο σεβασμό στα διατροφικά οφέλη που μας προσφέρει το συγκεκριμένο κρέας, δίνοντας ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα για κάθε γούστο.

Rib eye

Rib Eye είναι το premium κομμάτι του κρέατος που κόβεται από τον 7ο έως τον 13ο σπόνδυλο του ζώου και αποτελεί την «καρδιά» της σπαλομπριζόλας, που συνήθως στην Ελλάδα διατίθεται χωρίς οστό. Οι μύες από τους οποίους αποτελείται και η άριστη κατανομή του λίπους αποδίδουν μια εξαιρετική γεύση που δικαιώνει τη φήμη του.

Tomahawk

Η μπριζόλα tomahawk είναι ουσιαστικά η γνωστή σε όλους σπαλομπριζόλα. Το εξαιρετικά μακρύ, γαλλικής κοπής οστό που παραμένει στην μπριζόλα, κόβεται με την ίδια μαγειρική τεχνική όπως για τα αρνίσια παϊδάκια γαλλικής κοπής. «Γαλλικά» σημαίνει το κόψιμο του οστού του κρέατος και του λίπους σε σχήμα που μοιάζει με λαβή.

Tbone & Porterhouse

T-bone και Porterhouse είναι μπριζόλες μοσχαρίσιου κρέατος που κόβονται από την κοντή οσφυϊκή χώρα, που ονομάζεται κόντρα φιλέτο. Και οι δύο μπριζόλες περιλαμβάνουν κόκκαλο σε σχήμα “Τ” με τμήματα κοιλιακού εσωτερικού πλάγιου μυός σε κάθε πλευρά. Οι μπριζόλες Porterhouse κόβονται από το οπίσθιο άκρο του κοντού φιλέτου και συνεπώς περιλαμβάνουν περισσότερη μπριζόλα φιλέτου. Οι μπριζόλες T-bone κόβονται πιο κοντά στο μπροστινό μέρος και περιέχουν ένα μικρότερο τμήμα φιλέτου.

Brisket

Το μπρισκέτ είναι ένα κομμάτι κρέατος που προέρχεται από το στήθος ή το κάτω μέρος του στήθους του μοσχαριού. Οι μύες του στήθους περιλαμβάνουν τα επιφανειακά και βαθιά θωρακικά. Αυτοί οι μύες υποστηρίζουν περίπου το 60% του σωματικού βάρους των μοσχαριών καθώς στέκονται ή κινούνται. Αυτό σημαίνει ότι στο εν λόγω τμήμα του ζώου αναπτύσσεται σημαντική ποσότητα συνδετικού ιστού, με αποτέλεσμα το κρέας από αυτά τα σημεία να πρέπει να μαγειρευτεί σωστά για να μαλακώσει.

Picanha

Η Picanha είναι ένα κομμάτι βόειου κρέατος που λαμβάνεται από την κορυφή των γλουτών. Έχει τριγωνικό σχήμα και περιβάλλεται από ένα παχύ στρώμα λίπους. Επειδή δεν είναι υπερβολικά χρησιμοποιημένος μυς, αυτή η κοπή παραμένει υπέροχα τρυφερή και ζουμερή, δημιουργώντας μια καταπληκτική γεύση όταν μαγειρεύεται.

Filet Mignon

Το φιλέτο είναι η προέλευση του Filet Mignon, είναι το πιο τρυφερό κομμάτι βόειου κρέατος και γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται εξαιρετικά δημοφιλές! Επειδή ο μυς δεν φέρει ιδιαίτερο βάρος, περιέχει λιγότερο συνδετικό ιστό, γεγονός που το καθιστά τρυφερό και πεντανόστιμο.