Τι είναι η σαλμονέλα και πως θα την αποφύγουμε;

Πρόκειται για ένα βακτήριο που ζει  στο έντερο των ανθρώπων, των ζώων και  των πτηνών και επιβιώνει ακόμα και όταν αυτά πεθάνουν, επομένως περνά και στο νωπό κρέας.

Είναι η κύρια αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων,  καθώς η επαφή με αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα, συνήθως από κακό χειρισμό των τροφίμων λόγω μη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα ;

Κυριότερη πηγή μόλυνσης είναι το κοτόπουλο, αλλά και όσα τρόφιμα, σκεύη  ή επιφάνειες έρθουν σε επαφή με αυτό.  Άλλες πηγές είναι το αποστείρωτο γάλα, τα αυγά, τα μαλλάκια και τα οστρακοειδή.

Σε ποια θερμοκρασία αναπτύσσεται η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα δεν αναπτύσσεται κάτω από τους 4oC. Το βακτήριο αναπτύσσεται όταν το τρόφιμο εκτεθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, πχ όταν το αφήσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Καταστρέφεται πάνω από τους 70oC, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το κοτόπουλο να μαγειρεύετε καλά και να μην είναι ροζ στο εσωτερικό του.

Πως ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα;

  1. Αγοράζουμε το κοτόπουλο λίγο πριν ολοκληρώσουμε τις αγορές μας για να μείνει λιγότερη ώρα εκτός ψυγείου από τη στιγμή που θα το αγοράσουμε. Πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο μέσα σε 45 λεπτά το πολύ για να μην αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.
  2. Αν το αγοράσουμε κατεψυγμένο και δεν πρόκειται να το μαγειρέψουμε την ίδια μέρα έχουμε δύο επιλογές: είτε το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη το συντομότερο δυνατό, είτε το αφήνουμε να αποψυχθεί στην συντήρηση του ψυγείου και το μαγειρεύουμε την επόμενη όταν ξεπαγώσει.
  3. Δεν ξαναβάζουμε ποτέ στην κατάψυξη ένα ξεπαγωμένο κοτόπουλο. Από τη στιγμή της απόψυξης το μαγειρεύουμε μέσα σε 24 ώρες. Αν το αγοράσουμε νωπό και δεν το βάλουμε στην κατάψυξη, το διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου και το μαγειρεύουμε μέχρι την ημερομηνία λήξης.
  4. Δεν βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο ακάλυπτο και κοντά σε τρόφιμα και υλικά που καταναλώνονται ωμά (φρούτα, λαχανικά ή κάποιο γλύκισμα που τυχόν έχουμε στο ψυγείο) καθώς μπορεί να μολυνθούν.
  5. Καθαρίζουμε σχολαστικά επιφάνειες και εργαλεία μετά την επεξεργασία του ώμου κοτόπουλου και δεν τα χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις προτού τα πλύνουμε καλά με ζεστό νερό, ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων.

Καλό είναι, μάλιστα, να έχουμε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής για πουλερικά. Πλένουμε επίσης καλά τα χέρια μας αφού πιάσουμε ωμό κοτόπουλο, ενώ ιδανικά φοράμε ελαστικά γάντια μίας χρήσης. 

Μυστικά της Lady Butcher