Συμβουλές για την επιλογή και τη συντήρηση του κιμά από τη Lady Butcher

Η σωστή επιλογή και συντήρηση του κιμά

Τι κρέας να διαλέξω για κιμά;

Οι αναμείξεις  διαφορετικών ειδών κιμά θεωρούνται οι πιο νόστιμες. Έχοντας κατά νου πως στις παρασκευές κιμά γενικά χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ο μοσχαρίσιος (ή ο βοδινός)  κιμάς, μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό θέλουμε:

  • μισή ποσότητά μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό (ή άλλη αναλογία ανάμεσα στα 2 αυτά κρέατα)
  • ένα 1/3 μοσχαρίσιο (ή βοδινό), 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο (ή πρόβειο – θεωρείται από πολλούς το καλύτερο μείγμα)
  • μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή ποσότητά αρνίσιο το γνωστό κέμπαπ 

Το γευστικό αποτέλεσμα είναι θέμα γούστου. Αυτό σημαίνει πως έπειτα από αρκετές απόπειρες παρασκευής  μπιφτεκιών  ή άλλων παρασκευών θα βρούμε αυτό που πηγαίνει καλύτερα στις γευστικές  μας προτιμήσεις.

Γενικά, αν ο κιμάς βάσης (που συνηθέστερα είναι από μοσχάρι) προέρχεται από άπαχο κομμάτι (τρανς, ουρά  ή νουά), τότε μπορούμε να ζητήσουμε ένα πιο λιπαρό κομμάτι από άλλο κρέας για να χρησιμοποιηθεί στην ανάμειξη. Στην περίπτωση που ακολουθούμε διατροφή με χαμηλά λιπαρά θα πρέπει να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να επιλέξει μόνο άπαχο κρέας για την παρασκευή του κιμά.

Γιατί είναι ιδανική τροφή για υπερήλικες και παιδιά;

Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπους και χοληστερίνης και πολλές δυνατότητες μαγειρέματος. Ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους υπερήλικες αποτελεί μια εύληπτη τροφή, η οποία με τα κατάλληλα συνοδευτικά μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες διατροφικές τους ανάγκες.

Ιδανικά συνοδεύουμε τον κιμά με ψητά ή ωμά λαχανικά, που λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Σημαντικό επίσης είναι να προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια μερίδα είναι 2 μέτρια μπιφτέκια που αντιστοιχούν σε 120-130 γρ. μαγειρεμένου κρέατος περίπου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη σωστής συντήρησης των τροφίμων, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος αλλοίωσης τους.  Παρακάτω  θα βρείτε οδηγίες για το πως συντηρούμε τον κιμά στο οικιακό μας ψυγείο.

Συντήρηση νωπού κιμά

Ο νωπός κιμάς συντηρείται μία ή το πολύ δύο μέρες στη συντήρηση, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί έως 4 μήνες, εφόσον τον τοποθετήσετε σε συσκευασία αδιαπέραστη από υγρασία ή σακούλες κατάψυξης.

Συντήρηση ζυμωμένου κιμά

Ο ζυμωμένος κιμάς μπορεί να συντηρηθεί 2 έως 3 μέρες στη συντήρηση του ψυγείου και αυτό γιατί το αλάτι που έχει λειτουργεί σαν φυσικό συντηρητικό και βοηθά την επιβράδυνση της αλλοίωσης τους. Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί 1 μήνα.

Για την καλύτερη συντήρηση του κιμά στο ψυγείο προτιμήστε να τον φυλάσσεται σε γυάλινο η ανοξείδωτο δοχείο. Στην περίπτωση που θέλουμε να τον καταψύξουμε, φτιάχνουμε λεπτά ,επίπεδα πακετάκια, ώστε να καταψύχεται γρήγορα το κέντρο του κύμα και να ξεπαγώνει ομοιόμορφα. Η απόψυξη καλό είναι να γίνεται ήπια στην συντήρηση του ψυγείου.

Γενικά ο κιμάς είναι καλύτερα να καταναλώνεται αυθημερόν επειδή είναι «διαλυμένος» ιστός κρέατος και χάνει εύκολα τους χυμούς του.