Βιομηχανική Κάνναβη (hemp)

Έπειτα από εντατική μελέτη του τμήματος R&D (έρευνα και ανάπτυξη) της Lady Butcher, δημιουργήσαμε το 1ο Burger Κάνναβης στην Ελλάδα! Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τη βιομηχανική κάνναβη και γιατί η χρήση της στα τρόφιμα είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε τι υπερέχει το Burger Κάνναβης της Lady Butcher από ένα απλό burger, και γιατί να το επιλέξετε ?

Η Cannabis Sativa L, είναι ένα ετήσιο φυτό της οικογένειας των Cannabaceae και έχει αποτελέσει διαχρονικά πηγή διατροφική, ινών, ιατρικών και ψυχοτρόπων ιδιοτήτων. Υπάρχουν 2 τύποι Cannabis Sativa με και χωρίς ψυχοτρόπες ιδιότητες. Ο πρώτος τύπος είναι γνωστός και ως «μαριχουάνα» και περιέχει την δραστική ένωση THC σε συγκεντρώσεις 1-20% ικανές να προκαλέσουν ευφορία. Στον δεύτερο τύπο στον οποίο εστιάζεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων τροφίμων, ανήκει η «βιομηχανική κάνναβη (hemp)» που περιέχει αμελητέα ποσότητα σε THC (0,2%) καλλιεργείται νόμιμα σε διάφορες χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε.

Η «βιομηχανική κάνναβη» έχει σημαντική μακροδιατροφική αξία στις διάφορες βρώσιμες εναλλακτικές που προσφέρεται (σπόροι, έλαιο, τσάι, φυτικό «γάλα» κλπ) Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η διατροφική αξία των σπόρων hemp συγκριτικά με όσπρια και δημητριακά πλούσια σε πρωτεΐνη.

Οι σπόροι βιομηχανικής κάνναβης είναι πλούσιοι σε σημαντικά λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ (ω-3) και λινελαϊκό οξύ (ω-6), και άλλα πολυακόρεστα οξέα, (PUFAs). Μελέτες έχουν δείξει την θετική επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε αυτά τα λιπαρά σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

1o Burger Κάνναβης στην Ελλάδα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (HEMP)?
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (HEMP)?

Επιπλέον, η βιομηχανική κάνναβη περιέχει χρήσιμα κανναβινοειδή στα οποία αποδίδονται βιολογικές δράσεις και θεραπευτικές προοπτικές στην αντιμετώπιση βακτηριακών φλεγμονών, διαταραχών άγχους, κατά του Alzheimer, διαβήτη, καρκίνου αλλά χωρίς ψυχοδραστικές επιδράσεις. Η κύρια κανναβινοειδής ένωση είναι η κανναβιδιόλη (CannaBiDiol) και περιέχεται φυσικώς σε συγκεντρώσεις 0,5-4%. Η χρήση της βιομηχανικής κάνναβης στα τρόφιμα δεν έχει κάποιο περιορισμό εφόσον τα επίπεδα πρόσληψης της κανναβιδιόλης φτάνουν τα 20mg/ημέρα κατά μέγιστο.

Η βιομηχανική κάνναβη είναι τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες όσο σχεδόν και η σόγια, ενώ περιέχει τοκοφερόλη (γ), φυτοστερόλες και μέταλλα (φώσφορος, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρος). Έτσι, αποτελεί σημαντική διατροφική πρόταση στα πλαίσια μια διατροφής προσανατολισμένης στα φυτικά τρόφιμα ειδικά για την πρόσληψη μη ζωικής πρωτεΐνης.
Επιπλέον, η πρωτεΐνη αυτή δεν είναι αλλεργιογόνος (gluten free, soy free).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (HEMP)?

Η διατροφική σύσταση και η παρουσία προϊόντος κάνναβης, στο Burger Κάνναβης της Lady Butcher ισχύουν τα παρακάτω :

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (Καλύπτει το 26% της ενεργειακής αξίας του τροφίμου)
  • Αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με ένα κοινό burger. Περιέχει 33% παραπάνω πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα είναι φυτικής προέλευσης πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (συνιστούν το 45% των ολικών λιπαρών και καλύπτουν το 29% της ενεργειακής αξίας του προϊόντος.
  • Είναι πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων καθώς περιέχει 0,8 γραμμάρια α-λινολενικού οξέος ανά 100 gr και ανά 100 kcal
  • Τέλος, περιέχει καναβιδιόλη (CBD) σε μικρή ποσότητα (<0,001%)
Δοκίμασε τώρα το 1ο Burger Κάνναβης στην Ελλάδα από την Lady Butcher μόνο εδώ!
Burger Κάνναβης